To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


ZIOŁA I WARZYWA - Przetwory z naszych plonów.

KaRo - 2013-10-24, 12:23
Temat postu: Przetwory z naszych plonów.
To dawajcie proszę te przepisy. :10
Na początek poprosze o przepis na zupę z dyni.
Już muszę zrobić,koniecznie.
Jej wspomnienie z dzieciństwa przyprawia mnie o mdłości ale są tacy w rodzinie,którzy nie wiedzą co to jest jadło beeeee...
póki nie spróbują na własnym języku :15

Tomek-Warszawa - 2013-10-24, 15:27

Ja dynie kroję w kostkę potem wrzucam na osoloną wodę jak już dynia robi się miękka to wodę prawie całą odlewam i wlewam mleko dodaję masło i gotuje aż się mleko zagotuje. :3:
Można ją jeszcze ugotować z zacierkami wtedy jest jeszcze smaczniejsza. :3:


Karo jak się robi tą dynie co Ci nie smakowała? :4:

KaRo - 2013-10-25, 08:56

Nie wiem Tomku jak się robi tę zupę...
To było bardzo dawno temu,kiedy babcia wciskała mi ją do zjedzenia.
Pamiętam,że rozgotowana dynia była w postaci obrzydłych mi 'glutów'.
Porównałabym je teraz do rozgotowanego np. w rosole pora
Zupa była również z zacierką ale tej też nie znoszę ....

Bajbas - 2013-10-25, 13:01

Tomek-Warszawa napisał/a:
z zacierkami wtedy jest jeszcze smaczniejsza.
jadłem, potwierdzam, ale nie mam pojęcia jak to zrobić :(
KaRo napisał/a:
Zupa była również z zacierką ale tej też nie znoszę ....
nie wiem czy zacierka = zacierki, ale dobre zacierki jadłem w moim domu rodzinnym wielokrotnie, trzeba umieć zrobić by były twarde.
Tomek-Warszawa - 2013-10-25, 15:00

Ja uwielbiam jeść zacierki na mleku razem z ziemniakami . :3:

karo w necie jest mnóstwo przepisów na zupę z dyni może jakiś przepis Ci przypadnie do gustu. :)

kordiankw - 2013-10-25, 17:33

Tą którą serwuje nam catering to krem z dyni z grzankami i nie jest na słodko a raczej jak normalna zupa. Smakuje rewelacyjnie. Wydaje mi się że przepis który podałem w shoutboxie zawiera składniki które na moje wyczucie sprawią że będzie smakowała podobnie.
KaRo - 2013-10-25, 23:23

Zupa z dyni

Interesująca potrawa kuchni arabskiej, która może z powodzeniem gościć jesienią na naszych stołach.

czas: 45 minut
liczba porcji: 4

składniki:
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 porcje śmietankowego sera topionego
szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)
sól, pieprz


przyrządzanie: Dynię oczyscić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talarzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

uwagi: Dodatek korzennych przypraw sprawia, że zupa ma właściwości rozgrzewające - idealne na jesienne szarugi.

Ze strony http://www.palcelizac.pl/przepis/49/zupa_z_dyni/

Tomek-Warszawa - 2013-10-26, 08:07

Wygląda na dobry przepis :hurra: Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś przepisy na przetwory z warzyw to niech zamieści. :)
Bajbas - 2013-10-26, 08:42

A propos dyni. Podobno to rewelacyjny środek na naturalne odrobaczanie się. Czyli dynia na wszelkie okazje.
Tomek-Warszawa napisał/a:
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś przepisy na przetwory z warzyw to niech zamieści.

ja bym też apelował na przepisy na inne rzeczy, niekoniecznie z warzyw np. cytryniec, aktinidia, róża, może coś z wodnych - orzech wodny. By tak uprawiać dla ozdoby ... a potem zjadać :)

Tomek-Warszawa - 2013-10-26, 09:34

Cytat:
A propos dyni. Podobno to rewelacyjny środek na naturalne odrobaczanie się. Czyli dynia na wszelkie okazje.


O tym to pierwsze słyszę. Jest takie powiedzenie" Kto naje się bani śpi jak pani"

halina522 - 2013-11-23, 20:12

Na odrobaczanie to pestki z dyni,tak mi się zapamiętało z dawnych lat.Właśnie w tym roku mam trochę pestek z dyni bez łupinowej Miranda.Co by rozpowszechnić, obdarowałam pestkami sąsiadki,a miąsz zjadła sąsiedzka krowa-bardzo jej smakował.
Bajbas - 2013-11-24, 10:24

halina522 napisał/a:
Właśnie w tym roku mam trochę pestek z dyni bez łupinowej Miranda
rzeczywiście bez łupiny, można "żywcem" jeść?
Bajbas

halina522 - 2013-11-25, 11:00

Tak,bez łupiny.Po wysuszeniu mają taka cieniutką suchą łuszczynkę.To sa własnie te pestki spotykane w handlu na bułeczkach,w chlebie, a nawet w słodkim pieczywie z jarosławskiego "Sanu"-fabryki ciastek.
piku - 2013-11-26, 09:07

To świetne :D , lubię pestki z dyni a to skubanie mnie irytuje. Nie wiedziałam, że są takie bezłupinowe :burak:
kasika - 2014-01-23, 16:38

Uwielbiam dynię i pestki z dyni :) Ma ktoś przepis na dobry dżem z dyni? Przydałby się na przyszły sezon.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group